svētdiena, 2012. gada 28. oktobris

Snail-mailing un postcrossing. Kas tas ir?

Hei!

Atvainojos par ieilgušo pauzīti savā blogā. Skola ir liela egoiste un viņa vēlas, lai visu savu uzmanību veltu tikai viņai, tā kā ne atpūtai, ne blogam, ne grāmatai, ne filmai neatlika laika. :D


Tātad, mans šodienas raksts būs par postcrossing un snail-mailing. Kas tas tāds?


Snail-mailing



Ar snail-mailingu sāku nodarboties jau trīs gadus atpakaļ. Snail-mailing ir sarakstīšanās ar īstām, papīra vēstulēm. Kā vecajos laikos! Šī http://www.interpals.net/ (vēl ir daudz citu mājaslapu, taču šī, man šķiet, visdrošākā) ir interneta lapa, kur ir jāpiereģistrējas, lai iepazītos ar cilvēkiem un apmainītos ar adresēm. Sākumā, man šķita, ka dot adreses kaut kādiem pilnīgi svešiem cilvēkiem ir vislielākā muļķība, ko var darīt internetā! Taču interneta vidē ir daudz dažādu cilvēku - tik pat daudz cik sliktu, ir arī labu, atsaucīgu, jautru cilvēku, tādēļ visa atbildība gulstās tikai uz taviem pleciem, ja esi nolēmusi iedot savu adresi svešām cilvēkam.   Mani ieteikumi:

1. Pārliecinies, vai šis cilvēks tiešām vēlas nodarboties ar snail-mailingu.
2. Vispirms parunā ar cilvēku. Uzzini, kas viņam patīk, kādas jums ir kopīgas intereses, lai pārliecinātos, ka arī, rakstot vēstuli, jums būs par ko runāt.
3. Vispirms prasi viņa/viņas adresi, tikai tad dod savējo.
4. Piesakies pirmā rakstīt vēstuli.
5. Saraksties tikai ar tiem, kuriem ir fotogrāfijas (vairākas, vismaz divas)!

Esmu sarakstījusie ar daudz dažādiem cilvēkiem. Ar tādiem, kas raksta vēstules līdz pat 10 lapusēm un gaida tik pat garu atbildi, gan arī ar tiem, kuri sarakstās tikai, lai saņemtu dažādus suvenīriņus no valstīm. Ir tik jautri katru rītu saņemt pa kādai vēstulītei, vai pat paciņai ar suvenīriem! Uz īstas, papīra vēstules tu vari sajust cilvēka emocijas un noskaņojumu. Vēl var iepazīt eksotisku valstu kulturas, saņemot suvenīrus no tās valsts. Pats galvenais, var iegūt draugus! 


Snail-mailingam pagaidām esmu uzlikusi pauzi, taču vēl joprojām sarakstos ar vienu meiteni no Japānas. Sākām sarakstīties ar parastām vēstulītēm, taču tagad sūtam viena otrai paciņas ar dažādiem labumiem no mūsu valsts. Kā arī apsolījāmies, ka kādreiz vai nu viņa pie manis atbrauks, vai nu es pie viņas atbraukšu. ;D
Vēl esmu sarakstījusies ar cilvēkiem no: Lietuvas, Polijas, Anglijas, Īrijas, Šveices, ASV, Dienvidāfrikas, Austrālijas, Singapūras, Dienvidkorejas, Ķīnas, Japānas, Brazīlijas u.c
Tas ir jautri, pamēģini!

Poscrossing

Postcrossing ir kaut kas līdzīgs snail-mailingam, tikai te nav jāsūta vēstules, bet gan tikai kartiņas. Šī nodarbe vairāk iepatiksies aizņemtiem cilvēkiem. ;)
Tātad, vispirms ir jāpiereģistrējas te http://www.postcrossing.com/, tad tu iesaisties tādā kā kartiņu sūtīšanas ķēdē. Tu sūti piecas kartiņas nepazīstamiem cilvēkiem, arī valstis uz kurām sūtīsi ir pārsteigums, tajā pašā laikā arī tev sūta piecas kartiņas nepazīstami cilvēki, no dažādām valstīm. Laikam, es ne visai labi izstāstīju, taču, ja tas tevi ieintriģēja, tad mājaslapā viss par šo projektu tiek pastāstīts daudz saprotamāk.
Pašlaik esmu saņēmusi 37 kartiņas, te būs dažas mīļākās:


Esmu apsēsta ar kaķiem (minēju to arī savā postcrossinga anketā), tāpēc lielākoties cilvēki man sūta kartiņas , kur ir attēloti kaķi. ;)

11 comments:

  1. Biju dzirdējusi par Postcrossing, bet neticēju, ka atsūta kāds arī.
    Varbūt nebūtu slikti kaut ko tādu pamēģināt pašai. :)

    http://pindasblogs.blogspot.com

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. kartiņas vienmēr atnāk līdz adresātam, ja ir pareizi uzrakstīta adrese. ;)

      Dzēst
  2. Interesanti. Ir arī tā, ka vēstule nenonāk pie adresāta? Un kā to pārbaudi? Caur sociālo tīklu? :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. man ir bijuši gadījumi, kad manas sūtītās vēstules nenonāk līdz adresātam. :( iemesli var būt dažādi, nepareizi uzrakstīta adrese, negodīgi pastnieki utt.
      vēstules, kartiņas, paciņas līdz adresātam var nākt no apmēram 3-30 dienām.
      snail-mailingā:
      vienkārši uzraksti ziņu, vai cilvēks ir saņēmis vēstuli vai nē.
      postcrossingā:
      viss notiek automatiski. tiek iedots kods, ko ir jāuzraksta uz kartiņas, kad to sūti, ko vēlāk piereģistrē cilvēks, kas saņem kartiņu, tā tu uzzini vai kartiņa saņemta.

      Dzēst
  3. Sveika! Man patika tavs blogs un es tevi nominēju Liebster blog balvai, vairāk informācija šeit http://makeupnodrogaslv.blogspot.com/2012/10/liebster-blog-balva.html

    AtbildētDzēst
  4. Klau, bet intereses pēc- cik izmaksā pasta pakalpojumi? Piemēram, cik maksā aizsūtīt vēstuli uz to pašu Japānu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vēstules uz Eiropas Savienību ir 55 santīmi, bet visas valstis ārpus ES ir 60 santīmi. :)

      Dzēst
    2. maz gan, man likaas, ka ir dargaak! :)

      Dzēst
  5. Tas kaķīškartinas tik jaukas! :))

    AtbildētDzēst
  6. cik maksā ja tu pieliec kaut kādu suvenīru klāt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tad būs jāsūta paciņa. un paciņas cena ir atkarīga no svara, jo smagāks sūtijums, jo vairāk būs jāmaksā. :)

      Dzēst